Vad är ett släktträd

Släktträd är en översiktlig karta över en släkt i form av en trädstruktur. Mer specifikt är det ett dendogram som man använder inom släktforskning – även kallat genalogi. Släktträdets bas är en stamfar och sedan följer alla ättlingarna, som brukar illustreras som ett växande träd. Rötterna motsvaras på samma sätta av en probands anor.

tree-32828_1280Släktträdets ursprung

Konceptet att med träd illustrera släktförhållanden kommer förmodligen från medeltida bilder av Jesus släktskap med Adam. Den kallas för Jesse rot och utgår från en text i gamla testamentet av profeten Jesaja. Bland de första icke-bibliska släktträden, som också visar ett fullt släktskap och inte endast de patriarkala banden, är ett släktträd från Boccaccios som kallas för Genealogia deorum gentilium och vars första version härstammar från 1360.

Släktträd som konst

Släktforskning är mycket populärt i våra dagar och uppmärksammas stort i TV, radio och tidningar, där man ofta ser både kända och okända personers sökande efter sina rötter och dolda familjehemligheter. Det har också skapats en marknad för vackra illustrationer av släktträd i olika former där man köpa sitt släktträd och en illustratör gör jobbet, och exempelvis väva ett släktträd eller målar det. Har du inte själva släktforskningen klar för dig, så är det ofta en tjänst som illustratören också kan erbjuda. Annars behöver du ha koll på vilka dina förfäder och förmödrar var och deras födelse – och dödsår. Det kan också vara roligt om du vet var de levde, och vad de arbetade med. I kyrkoböckerna hittar du enklast den informationen.

Fint och personligt

Det är en personlig och fin sak att ha sitt alldeles egna släktträd att hänga upp på väggen. En snygg och överskådlig släkttavla ett hänga upp i hemmets lugna vrå kommer de flesta att uppskatta. Vi uppskattar alltid att ha våra rötter nära tillhands.

Add your Biographical Info and they will appear here.