Släktforskningsprogram

Om du gör en seriös satsning på släktforskning så kommer du att behöva ett släktforskningsprogram ganska snart. Du kan förvisso mata in mycket uppgifter i Excel, men det kommer att bli mycket personer och årtal att hålla reda på, så det bästa är helt enkelt att använda sig av ett program som är anpassat och utvecklat för just släktforskning. Då slipper du krångel och kan lägga din tid på det som är roligt – att släktforska!

family-tree-297812_1280Olika släktforskningsprogram på marknaden

Marknaden har idag ganska många släktforskningsprogram att erbjuda. Som krav bör du ha att programmet ska ha möjlighet att exportera dina uppgifter i GEDCOM-format. GEDCOM är ett öppet programmeringsspråk som standardiserar sättet du matar in uppgifter om dina släktningar i. Med GEDCOM har du möjlighet att byta till ett program om du så önskar, till exempel om du behöver ett avancerat program lite längre fram i din forskning. Du kan alltid exportera allt till GEDCOM.

Bra program för nybörjaren och den mer avancerade forskaren

Ett populärt och omtyckt nybörjarprogram är det svenska programmet Min släkt, vilket du har möjlighet att prova gratis. För den mer vane forskaren är DISGEN ett bra alternativ, där kan du också få hjälp via DIS-föreningens fadderverksamhet. Om du är Mac-fantast så finns det tyvärr inte riktigt lika många bra svenska program, men det finns däremot en hel del utländska program som är bra och som har översatts till svenska. GEDitCOM är ett bra sådant alternativ.

Testa dig fram!

När du börjar prova något program så testa dig gärna fram och se hur du trivs med just det programmet. Ge programmet en ärlig chans, men om du efter ett tag känner att du inte trivs med det eller inte riktigt förstår det, så är det läge att byta program. Testa dig fram och se vad du trivs med!