Klädestillverkning idag – saker att tänka på

För att tillverka kläder krävs en hel del resurser. Det går åt vatten, kemikalier och en mängd mänskligt hantverke för att vi skall kunna köpa av de många textil- och klädföretagen. För oss i Väst är det faktiskt numera billigt att handla kläder på kedjor som Hennes & Mauritz, Zara eller Lindex. Dessutom har det blivit trend att köpa saker second hand, vilket ju är ännu billigare. Kavajer, jeans, byxor och till och med maskeradkläder för vuxna går att komma över för en spottstyver. Anledningen till att priserna kan hållas så låga är förstås att de är tillverkade i tillväxt- och utvecklingsländer såsom Kina, Indien och i stora delar av Sydostasien. Fenomenet kallas som bekant för ”globalisering”.

Stor resursåtgång en miljötjuv

När man odlar bomull krävs det enorma vattenresurser för att hålla igång ett plantage. Dessutom tillsätts i processen enorma mängder kemikalier. Riskerna för att miljö utsätts för påfrestningar är höga och dessutom är personalen på de stora bomullsfälten i farozonen för att bli utsatta för hälsoskador. Ofta är arbetsförhållandena i områdena för tillverkning undermåliga, lönerna är många gånger under miniminivån som landet officiellt garanterar. Oftast är situationen så pass odräglig för arbetaren att det knappt går att leva.

Tips för hur man aktivt kan göra situationen bättre

Hur kan vi aktivt agera mot delar av klädindustrin som både är miljöbovar och utnyttjar arbetskraft på ett tämligen omoraliskt sätt? Vi kan börja med att köpa mer kläder som redan används. I stället för att köpa nytt hela tiden kan vi först titta på second hand när vi handlar. Vi kan också höra av oss till folk vi känner och se om vi kan byta kläder med varandra. Det finns organisationer som anordnar byten av kläder löpande. Naturskyddsföreningen är en av dessa.

Add your Biographical Info and they will appear here.