Hur kommer man igång med släktforskning?

sherlock-holmes-147255_1280Att börja släktforska är intressant och givande. Vi vill alla veta så mycket som möjligt om vårt ursprung och våra rötter för att känna samhörighet och mening. Släktforskning är också spännande eftersom det är en jakt på en svunnen tid som vi inte vet så mycket om. Vem vet egentligen vad våra förfäder sysslade med eller vad vi kan stöta på? Var ska man då börja? Ja, historieböckerna är oftast helt olämpliga som källor. Såvida du inte har kungligt eller aristokratiskt blod i släkten, då har du möjlighet att hitta en hel del. Men de flesta av oss härstammar trots allt från allmogen- som förbigås med tystnad i historieböckerna. Enkla människor som grät, dansande, slet och svor under sin livstid, men som inte gjorde något avtryck i historien, förståeligt nog. Därför kommer du med största sannolikhet inte att hitta någonting i historieböckerna. Det kan i stället vara mycket mer värdefullt om du har någon äldre släkting som du kan vända dig till och höra dig för om dina mor- eller farföräldrar och deras leverne. Kanske kan din äldre släkting hjälpa dig längre tillbaka än så. När du har fått fram lite uppgifter så är det dags att bege sig till arkivet. Det är nämligen ganska meningslöst att gå dit innan du har någonting alls att gå på.

archive-154686_1280Arkivforskning

Det sparar både din och arkivpersonalens tid om du vet lite vad du vill söka efter. I arkiven hittar du kyrkoböckerna, vilket kan liknas med dåtidens folkbokföring. Där kan du komma ganska långt tillbaka med hjälp av arkivpersonalen, tålamod och lite tur. De flesta kan åtminstone ta sig ner till 1700-talet och med lite flyt kan du komma längre än så. Men förvänta dig inte att komma ner till tideräkningen kring år 0 eftersom de inte finns några tillförlitliga uppgifter som sträcker sig så långt.

En tidskrävande hobby

Släktforskning är ett tidskrävande arbete och har du inte ordentligt med tid till ditt förfogande så bör du avstå från att forska. Du kommer då sannolikt inte att komma någonstans ändå. Har du däremot tid, vilja och inte har något emot att vistas i arkivmiljö några timmar om dagen så kommer du att få ut enormt mycket glädje och spänning av din tid som släktforskare. Och du kommer sannolikt att tjäna poäng hos dina nu levande släktningar – de vill ju precis som du veta mer om sitt urspung och sina förfäder.

Add your Biographical Info and they will appear here.